Dålig kondition trots hård träning

Fråga:

Hej!

Jag är en kille på 20år som hela mitt liv haft problem med puls som rusar vid träning. Min bakgrund är att jag alltid hållit på med idrott och har även elitsatsat vid ett idrottsgymnasium i 3år. Under dessa år har min kondition inte ändrats ett dugg och jag känner att jag kört fast. (Har under den tiden inte kunnat vara med under de riktigt konditionskrävande delarna)
Har varit kontakt med läkare vid 12-13årsåldern och de lyckades inte hitta något fel utan sa att felet satt i huvudet. Jag accepterade det då men känner nu att trots flera års träning utan förändring att jag vill hitta en lösning på problemet.

MVH
Peter
Halmstad

Svar:

I första hand bör man säkerställa en kroppsundersökning och ett vanligt EKG, t ex hos din idrottsläkare eller husläkare. Även om det är normalt bör man remittera dej för ett arbetsprov (som utförs på fysiologisk klinik eller hjärtmottagning), d v s cykling med olika belastning och samtidig EKG-registrering. Endast efter det kan man avgöra om man kan avskriva rytmstörning eller annan hjärtsjukdom som orsak till besvären, och får också en objektiv uppfattning om din kondition/arbetskapacitet. 
Om arbetsprovet är utan anmärkning bör man ändå inte släppa din frågeställning, eftersom det kan finnas andra orsaker till dina besvär, såsom ansträngningsutlöst astma m m. Sådan utredning kan ske via din idrottsläkare, eller husläkare. Astma p g a ansträngning utreds med spirometri med ansträngningsprovokation, också detta på fysiologisk klinik.