Dålig kondition trots träning

Fråga:

Hej,

jag är 52 år och har tränat stora delar av mitt liv. Mycket styrketräning och boxning. De senaste fyra åren har jag tränat 4-6 ggr i veckan, både rörlighet, kondition och styrka. Jag har alltid haft lättare att bygga muskler än att få bra flås. Men har ändå sprungit 5 km på strax under 30 min härom året. Men nu är det nästan helt omöjligt att göra något konditionskrävande… hade covid i januari och det var tufft att komma tillbaka, men det började kännas bättre efter ngn månad, men nu är det helt kört igen. HAr tidigare gjort ekg och spirometri och har misstänkt astma, men inga resultat tyder på det. Vad kan det röra sig om? Jag är vältränad för min ålder och kommer att fortsätta, men det känns så tråkigt. Vad kan jag göra?

Anna

Svar:

Då kliniska undersökningar och olika behandlingar inte givit något svar bör man tänka på andra orsaker, såsom ett funktionellt tillstånd, hur du använder din kropp till vardags och när du tränar. En ibland förbisedd orsak är brist på återhämtning. När man åldras ökar behovet av återhämtning. Om man i den situationen ökar sin kravnivå uppstår brist på energi, trötthet, ökad skadefrekvens, tröghet i träningen m m, d v s överträningssymptom som lätt kan övergå i överträningssyndrom, ett svårbotat tillstånd. Det vanliga förloppet är att saker ”samlar på sig” en bit i taget, tills en faktor tillkommer, ”droppen som får bägaren att rinna över”. Coronainfektionen kan vara en sådan droppe i ditt fall, och om så är fallet kan man tänka sig att du har ett ”bakslag”.

Man bör också förvissa sig om att man rimligt uteslutit medicinska tillstånd så som exempelvis diabetes, hypotyreos (sköldkörtelhormonbrist), klimakteriebesvär, blodbrist (anemi) et c.

Behandligen består främst i att eliminera de bägardroppar som rinner över. Se över stressnivån i liv och arbete. Minska träningsmängden temporärt. Öka återhämtningsfaktorer, t ex att göra roliga saker, lyssna på musik, tänk igenom dina personliga mål. Pröva mindfullness, som är en evidensbaserad metod för återhämtning.