Dans skador

Fråga:

Hej! Jag har dansat sen jag var 10 år, jag är nu 19 år. För ett och ett halft år sedan fick jag hälseneinflamation i båda hälarna och fick kort där efter inflamation i båda knäna. Med rehabilitering har jag stärkt knäna och balansen igen. Det som är problemet med knäna nu är att det ibland hugger till under knäskålen om jag jag försöker böja på det stående benet, när det här hugget kommer som oftast är på ett knä, tappar det balansen, det känns som ett kniv stick. Alltså när det är tyngd på det böjda benet. Det är ett broblem då jag går upp och ner för trappor och jag kan inte göra många men övningar.Jag kan ochså känna hur det rör sig under båda knäna och att det knastrar.Det kan gör ont att spänna benet för mycket om jag ska sträcka ut det. Jag hoppas du kan hjälpa mig med lite svar på vad det kan vara för fel. Mvh / Maria

Svar:

Främre knäsmärta” kan det finnas många olika orsaker till, för villket man behöver undersökas om man vill försöka hitta orsaken. Gemensamt för de som drabbas är olika typer av smärta som lokaliseras till knäts framsida. I samband med smärtan uppstår inte sällan ”give-awayfenomen”, d v s att knät viker sej då smärtsensationen uppträder. Knävikningen är egentligen en allmän skyddsreflex, där en reflexbåge i och med smärtan skickas via ryggmärgen tillbaks till muskulaturen kring leden som då tappar kraft.
Detta är tillsammans med smärtan naturligtvis obehagligt, om än inte farligt. Man behöver undersöka ditt knä för att komma fram till vad som förorsakar smärtan. Sök i första hand hos knäinriktad ortoped eller idrottsläkare för detta.