Det stramar över knät

Fråga:

Hej, När jag är ute och springer får jag efter ca 2-4 km en känsla av att muskeln precis ovanför knät, droppen, blir stram, stel, och en begränsad rörelse. Stannar jag och stretchar i detta läge känns det tydligt att sena, muskel är för kort? Efter löpningen kan jag uppleva en känsla av träningsvärk i samma del, muskel, sena. Jag har haft detta problem under en längre period, prövat voltarenkurer, gått och kollat knät hos distriktsläkaren men de kunde inte finna ngt. Det ”smäller” också väldigt ofta i knät och efter en lite intensivare löpningsperiod har jag svårt att sitta med böjt knä under en längre tid, i tex bilen, då måste jag räta på knät så det får knaka till. Detta problem uppkom under en intensiv period med mkt rörligt arbete i kombination med att jag tränade för min första mara, men jag var tvungen att avbryta träningen… Är mycket tacksam för råd och tips om vad det kan tänkas vara samt om var jag kan vända mig för undersökning. Jag tränar endast på motionsnivå.

Tack på förhand!

Svar:

Hej!
Det är inte osannolikt att det är precis vad du skriver; stramhet i muskeln. Den del du beskriver är nedre delen av lårmuskeln, som ofta drabbas av stramhet. Om man tränar svarar muskeln med att öka sin styrka men också att bli kortare, något som måste moverkas med stretching. Ju mer träning desto stramare muskel. Stretchar man inte blir resultatet således förr eller senare strama muskler, antingen i hela muskeln eller i delar, s k segmentell stramhet. Stramheten ökar benägenheten för skador och prestationsminskning.Om man inte kan stetching behöver man träffa någon som kan lära ut det.
Lättaste och bästa sättet att få adekvat hjälp, oavsett idrottsnivå, är att söka hos en mottagning med idrottsmedicinsk kompetens, t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se. Det är lätt och enkelt att själv boka tid på hemsidan: www.idrottsdoktorn.se.