Dommningar i fingrar o händer.

Fråga:

Jag är kvinna i 50 års ålder Har problem med dommningar av min högra hand. När jag simmar kommer det efter bara ett par hundra meter, och jag måste stanna o skaka handen.När jag går stavgång eller står i en crosscountry maskin på gymmet kommer det oxå.
Har haft besvär med tennisarmbåge, och använder min höger arm mycket i arbetet. Det kanske har ett samband. Skall tillägga att jag fryser mycket om fingrarna och de kan ibland bli vita och ” döda”-.
Tacksam för svar
MVH
Marie

Svar:

Tennisarmbåge och domningar i handen har sannolikt inte direkt med varann att göra. Domningarna måste misstänkas bero på trängsel i området där nerver passerar i handleden, s k karpaltunnelsyndrom. Att fingrarna vitnar och domnar kan ha att göra med ”Raynaudfenomen”, ett tillstånd där de små kärlen i fingrar och händer är överkänsliga för temperatursänkning.
Båda tillstånden är ofarliga, men om domningarna är besvärliga bör man fundera på åtgärd. När det gäller karpaltunnelsyndom kan detta åtgärdas kirurgiskt med gott resultat. Sök hos din husläkare för diagnostik och ev remiss till handkirurg.