Domningar i tre fingrar

Fråga:

Hej!

Jag är en 17 årig tjej som blev påkörd bakifrån när jag åkte skidor för ca 5 månader sen. Jag tog emot mig med höger handled och det gjorde ont först men inte extremt så jag fortsatte åka hela dagen. På kvällen sen hade dock hela handen och knogen svullnat upp extremt så morgonen efter åkte jag till akuten för att få den röntgad. Inget var brutet och jag åkte hem med order om att röra så mycket som möjligt på fingrarna för att få bort den domnande eller stickande känslan som jag har haft i tummen, pekfingret och långfingret sen dess.

Nu har det alltså gått flera månader och jag har fortfarande en jätteobehaglig känsla i dessa tre fingrar. Det blir värre under natten och när jag böjer handleden mycket. Jag tränar rodd och då har man en ganska stor belastning på handleden och det är ett jätteproblem att mina fingrar helt plötsligt bara ”sover” och det nästan blir så att känseln försvinner.

Hur länge håller egentligen sånt här i sig? Jag har provat att linda handleden under natten och sova med olika handledsstöd för det funkade ett tag men inte längre…

Snälla vet du om jag kan göra något för att få bort det här??

Svar:

Karpaltunnelsyndrom är det man främst tänker på med en sådan beskrivning. Det består i trängsel i tunneln i handleden där bl a nerverna ut till hand och fingrar passerar. Trängsel kan uppkomma utan känd orsak, men i ditt fall sannolikt utlöst av svullnaden efter traumat i skidbacken/skidspåret. Om handledsskydd inte längre hjälper kan man kirurgiskt vidga tunneln, vilket utförs av handkirurg eller handkirurgkunnig ortoped, till vilken du kan få remiss av din idrottsläkare eller husläkare.