Efter andra korsbandsoperationen..

Fråga:

Hejsan.

Opererade in ett nytt korsband där man tog en bit av hamstringen i oktober 2009.
Efter mycket rehab kom jag tillbaks i bra form och med grymt mycket bättre muskelstyrka och spelade fotboll under sommaren 2010.

Dock kände jag mig alltid begränsad av knät och har aldrig kommit ut i full sträckning och böjning. Det har alltid känts ”tjockt” inne i knät. Det syns tiill och med att det knät är större än det icke opererade.

Har nu i februari gjort en ny operation där dom plockade bort mycket ärrvävnad och skruven som hade satt sig i vägen. Direkt efter operationen kändes det klockrent och jag fick ut sträckningen som jag aldrig fått innan. Sköter och kör regelbunden rehab men det börjar gå tillbaks mer och mer och kännas som innan. Sträckningen blir också sämre igen.

Är nu i desperat behov av tips, feedback, förslag som kan hjälpa mig att hitta motivation igen..

Svar:

I första hand bör du kommunicera med din ortoped om ditt knätillstånd. En vanlig felkälla är otillräckligt upptränad styrka (ffa excentrisk sådan) och koordination för att klara fotbollspelet. Man behöver bedöma dina kvalitéer genom testning. En annan orsak kan vara fortsatt retning (och tillväxt) av ledhinnorna inuti knät (synovit), något som också kan ske vid minskad stabilitet och koordination.