efter knä artroskopi.

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 15 år som har haft problem med mitt vänster knä sen jag var ungefär 13. Jag har spelat fotboll i 10 år och vid 13 årsåldern var det första gången jag skadade mitt vänster knä. då skadade jag bara ledbanden i knät. ett år senare så skadade jag det igen under en fotbollsmatch då vred jag knät på något konstigt vis, jag åkte akut till sjukhuset och dom konstaterade att mitt ledband i knät hade gått av och att korsbandet hade hamat i kläm. Med tid och rehab skulle det gå över, och det gjorde det fast inte helt. Under vissa matcher efter kunde jag inte springa för jag hade så ont, vi ringde till läkarna och beställde tid men dom sa att dom inte kunde göra något åt saken att det skulle bli bättre. Sen under en inomhus träning så krockade jag med en annan tjej och slog knät och då kunde jag inte gå på det på flera veckor, då fick jag tid hos en sk. sjukgymnast han sa att jag hade 3 av 5 anledningar till en miniskskada att vi skulle ringa ortopeden i gällivare, vi gjorde det och jag fick en tid. Det hade bildats en hinna på minisken och brosket i knät hade blivit för mjukt, men det var inget mer med det. Men efter operationen så skulle man bara behöva kryckorna 1-2 dagar efter, men jag kunde knappt gå på mitt knä efter en vecka, så jag hade dom i nästan 2 veckor. Nu 5 månader efter operationen så har jag värkar på nätterna så jag knappt kan sova, jag kan inte stå på benet allt för länge utan att det gör ont, om jag har suttit ner och ska resa mig upp lite snett så låser det sig och jag kan inte spela fotboll nå mer för det låser sig när jag spriner. När det värker så är det från halva lårmuskeln ända ner till tårna, och det känns som att mina tår domnar bort. då är smärtan som ondast runt knät, jag vet inte vad det kan vara. Mina föräldrar säger att det kanske kan vara reumatisk efter som att min far hade det när han var liten. Men varför skulle det då värka så hemskt i mitt dåliga knä? Mitt vänster knä är alltid svullet rung hela knät och i knävecket.

Svar:

Hej!
För att svara på denna fråga behöver man dels ta del av tidigare journal från undersökningar och operation, och dels undersöka själv för att bilda sej en uppfattning. På din beskrivning framgår att du har oacceptabelt mycket besvär och att du inte fått tillfredsställande svar på dina frågor om knät, något som man som patient har rätt att kräva. Den som i första hand är ansvarig för att hjälpa dej är den ortoped som opererat dej. I andra hand bör en annan ortoped göra sin egen bedömning, ”second opinion”, vilket kan ske i ditt hemlandsting, t ex via remiss från din husläkare. I tredje hand kan man söka privat för en bedömning, t ex här i Stockholm, men får då betala för bedömningen från egen kassa.
Reumatism handla det säkert inte om, men dina besvär är definitivt för stora för att man bara skall låta det vara. F f a behöver du av din ortoped få klara besked om vad som gäller.