Efter Korsbandsrekonstruktion

Fråga:

Har för ca 3 månader sen fått nytt korsband. OP & vatten rehab har gått bra och fick för ca 2 månader sedan gå in i gymmet.
Muskulaturen har ökat och allt har känts bra fram tills jag skulle göra första test hos sjukgymnasten för ca 1 ½ vecka sedan.
Styrkan låg på 220/180 (första siffran är friska benet) och detta värde va han nöjd med men när vi skulle testa explosiviteten så va den inte
lika bra. Dessutom högg det till kraftigt på insidan, under knät (ungefär där stora senan går) Det gjorde riktigt ont, som att det brände till
men det gick snabbt över, va lite öm under dagen. Sjukgymnasten ville inte fortsätta mer utan vi bestämde ett återbesök om en månad för nytt test. Har efter detta tränat på som vanligt och haft små känningar lite då och då i senan eller runt senan. Däremot har det huggit till precis likadant
som i test maskinen, 2-3 ggr och det kan ömma hela dagen efter detta. Smärtan sitter runt senan i knävecket, precis vid muskelfästet.
Har funderat om detta är pga operationen då dom tog bort en del av senan men dessa ”klipp” gjordes högre upp på baksidan av låret och ner på vaden, inte ens i närheten av området där det smärtar nu. Smärtan kan beskrivas som om senan är en gitarrsträng som du sedan tar en ton på. Smärtan övergår sedan till muskeln runt om och ömmar när jag går/ tränar. Vad kan detta vara? Ska jag ta uppehåll av träningen? Kan detta vara en överbelastning/ sträckning i muskelfästet?
Min första tanke va att nu gick senan av, är något orolig då detta kommer hämma min träning. När jag är uppvärmd och tränar på, ex, ben böj så känner jag inte av detta. Sjukgymnasten trodde det kan vara en sträckning men frågan är om det ska hugga till så här gång på gång, då kommer det aldrig läka så länge jag tränar.

Svar:

Smärtan kan mycket väl ha att göra med tagstället för ditt nya korsband, inte helt ovanligt. Om besvären kvarstår bör man göra en ny bedömning hos din ortoped för att som n:o 1 bestämma vad som förorsakar besvären. Först därefter kan man uttala sej om prognos och åtgärder.