Efter löpning, ont i ryggslut?

Fråga:

Efter ett längre löp pass cirka 2 mil så får jag ont i ryggslutet. Jag känner inget under själva löpningen utan det är först efteråt. Jag är som öm vid ryggslutet cirka 10 cm i sidled åt båda hållen från mitten. Är öm i 1–3 dagar efter löppasset. Vad kan detta bero på? Tack för hjälpen!

Svar:

Hej!
Det är svårt att svara på din fråga utan att undersöka och testa dej, vilket är nödvändigt. Man behöver inte minst lokalisera besvären, för att se om det tillhör ryggen eller bäckenet. ”Ryggslutet” är ett stort område med många strukturer. En vanlig orsak till postfuntionell ländryggssmärta, ont i ländryggen efter aktivitet, kan vara stramhet/stelhet i muskler i bäckenet och höften, varvid kraftuttag och rörelse ökar på nivån intill, med överbelastning som följd. I det här fallet kan man tänka sej att du är stram i t ex höftrotatorer, hamstrings, gluteer och/eller höftböjare, inte helt ovanligt hos löpare. Man behöver då stretcha det som är stramt för att få tillbaks normal rörlighet, varvid överbelastningen av ömmande muskler upphör och smärtan försvinner. 
En annan tänkbar men mindre vanlig orsak är överrörlighet eller förskjutning i leden mellan bäcken och höftben, sacroiliacaleden, som i sina milda former kan ge symtom med den karaktär du nämner.
Du behöver söka hos idrottsläkare eller ortoped för att ställa en korrekt diagnos och ge råd om hur du blir av med besvären.