egen idrottsdryck.

Fråga:

hej, jag är 17 årig tjej som undrar om jag dricker rätt dryck. Jag har nämligen blandat lite socker och lite salt i vatten för att ersätta saltet i kroppen och få energi, men jag undrar ifall denna kombination är ohälsosamt i nån regel.

Svar:

Hej!
Energi till aktivitet får man genom det man äter och dricker. Viktigast är regelbundna måltider med balanserat innehåll av fett, protein och kolhydrater. Om man behöver extra snabb energi betyder det oftast att man äter för sällan eller inte fyllt på sina energidepåer tillräckligt. Rätt åtgärd då är att förbättar sin kostföring. Risken med snabba kolhydrater, och att fylla på dem när det dessutom är brist, är att man får en stor stimulering av insulininsöndringen, vilket kan sänka blodsockernivåerna och åstadkomma precis motsatt effekt mot vad man tänkt. Insulin gör så att sockret från blodet transporteras in muskel- och levercellerna, vilket sänker sockerhalten i blodet, vilket i sin tur gör att nervsystemet får för lite socker och då presterar man dåligt.
Bästa sättet att få i sej socker och salter att att tillgodogöra sej detta via kost (standard: 4 huvudmål och 2 mellanmål). Direkt före och under träning behöver man f f a vätska. Om man behöver ersätta den förlorade vätskemängden efter träningen kan den ske snabbare med en balanserad salt-sockerlösning, även om skillnaden mot vanligt vatten är liten. WHO:s recept på vätskeersättning: 1 L vatten, 1 liten näve socker, en stor nypa salt, blandas.