energimängd

Fråga:

Hej.
Jag började leva sunt efter en tid av tröstätande och för mycket festande som resulterade i en ohälsosam viktökning jag inte trivs med.
Jag vet att jag väger helt normalt,att jag inte är tjock.
Men jag vill tillbaka ungefär dit jag var före viktuppgången, och det fattas bara ca. 3 kg. Vet också att muskler väger mer än fett, så egentligen vill jag väl bara få bort mer fett oavsett vikt.
Har försökt få svar på denna fråga från dietister, utan respons.
Kanske för att jag verkar ha skev kroppsuppfattning(?). Väger ca. 60 kg. till längden 1,68 cm.
Hur mycket kunskap jag än tar in kring detta med kost och motion, så blir jag aldrig klok på vad som är en lämplig mängd energi för mig.
Det är det där med basal energinivå, medelaktiv o.sv. som gör det komplicerat.
Intar för tillfället runt 1400 kcal./dag. Vet inte om det är lagom, jag chansar på att det är lagom en tid framöver… Vad tror du? Kan du hjälpa mig?

Svar:

Hej!
För din vikt och längd är mängden energi du får i dej för låg. En annan sak som är viktig är kvalitén på din energi du får i dej, d v s vad du äter, halten av protein, kolhydrater, fett, hur du äter och när du äter. Bäst är alltid att sprida matintaget på flera måltider och fördela det så jämt som möjligt över den vakna tiden. Bättre att äta många små än få stora måltider. En viktig och vanlig orsak till att man inte lyckas som man vill med att ta bort underhudsfett är att man äter för lite, vilket gör att kroppen kommer in i ett tillstånd där den sparar på all energi, vilket bl a gör att man inte orkar träna som man skulle behöva för det resultat man vill uppnå. Jag föreslår att du i stället vänder dej till en kostrådgivare inom idrotten, om du tycker att du behöver hjälp. Sådana finns hos idrottsförbunden och på vissa större, seriösa gym. Personligen tycker jag nog att 3 kg inte har någon betydelse. Hur du mår spelar större roll och är således viktigare.