energiomsättning

Fråga:

Hej!
Jag är en tjej på 20 år. Jag läste en tidigare fråga som handlade om det här testet då man skulle räkna ut energiomsättningen.
Jag har också funderat lite på det testet. Jag studerar och sitter väl still en del, förutom då man rör sig mellan lektionerna, då man har rast/lunch o.s.v. Men jag tränar mer eller mindre varje dag under 45-90 min beroende på hur hårt jag tränar. Och då handlar det om mest om löpning och styrketräning, men även gympa, innebandy eller vad jag nu har lust med. Räknas jag som hög,låg eller medelförbrukare i energitestet? Har idrottat sen jag var liten, har ganska mycket muskler men inte så mycket underhudsfett, muskler förbrukar väl mer energi även i vila?

Svar:

Jag skulle vilja säga att du tillhör lågenergigruppen, eftersom du mest sitter still hela dagarna, förutom de max 1,5 timmar du tränar. Om man räknar med att du har 16 vakna timmar per dygn och jämför detta med 1,5 timmars aktivitet ser man att aktiviteten behöver vara betydlig för att påverka den totala energiomsättningen. Under t ex ett träningspass med längdskidåkning, vilket är en aktivitet med relativt hög intensitet, åtgår ca 500-600 Kcal/timme extra hos kvinnor (enl Prof Bengt Saltin). En tabell med medelenergiåtgången vid olika idrotter kommer inom kort läggas in på sidan, där man själv kan kompensera för sin egen aktivitet.