Energität kost?

Fråga:

Hej, jag är en kille på 25 år och har ett problem, jag har en BMI på 16,7 och vill ladda upp för att kunnna göra en havspaddlings expedition nästa sommar. Jag räknar med att paddla ca 6-7 mil om dagen i ca en vecka. Hur bör jag äta innan och under expeditionen. Har hört att kosten måste läggas om sucesivt. I vilken takt lägger jag om kosten. Vilka tillskott är bra? Har provat med meritene. Behöver jag lägga på mig nått fett under tiden fram till turen? Vill gå upp till normal vikt för övrigt.

Tacksam för svar

Svar:

Hej
Du är något underviktig gissar jag med ett så lågt BMI, och behöver sannolikt mer underhudsfett för att klara din planerade aktivitet. Den aktivitet du planerar är lågintensiv och kommer att tära på ditt fettlager. Om detta är obefintligt kommer förbränningen att försörjas via protein, dvs muskulatur, och du tappar då det du kämpar dej till nu under uppladdningen.

Du bör öka mängden fett i kosten. Det behövs göras en matplan för hur/när/vad du skall äta fram till dess. Jag tycker du bör försöka lägga om det du behöver ganska omgående, men att göra så lite förändringar som möjligt. Att äta en massa tillskott lönar sig inte särskilt. Försök att basera näringsintaget på vanlig mat, men öka fettinnehållet rejält, gärna lite fetare fisk hellre än annat animaliskt fett. Ibland kan det vara lättare att öka kalorimängden med något näringspreparat än att öka mängden mat, men man bör komma ihåg att dessa näringstillskott bara ger tillfälliga ökningar. Meritene har ganska mycket proteininnehåll, vilket begränsar användandet. Mag-tamproblem brukar göra att större mängder är svåra att få i sig. Själv använder jag gainerstillskott, t ex Twinlab´s Gainers Fuel, men de flesta märken är likvärdiga, och tar detta morgon och kväll i perioder då jag behöver mer kalorier