Enorma kramper

Fråga:

Kramper i vaderna vid fotboll är väl inget ovanligt direkt. Men jag får enorma kramper i lår och vader. Jag är bäst tränad i hela laget och springer mycket under matcherna(Snittar över 1 mil per match) men det senaste året får jag i nästa varje match enorma krampattacker efter ca 80 min. börjar känna det lite i vaderna under andra halvlek, men efter ett tag kommer det ordentligt. Då krampar båda vaderna, båda låren, både fram och baksida och allt samtidigt. I vissa fall får jag tom med kramp på sidan av skenbenet, där jag inte än trodde man kunde få kramp.Hela underkroppens stora muskelgrupper krampar alltså samtidigt. Jag får givetvis sluta spela och får hjälp att töja musklerna. Men när både fram och baksida på låren krampar samtidigt är det ju omöjligt att töja några muskler, för hela benet är spänt. Så jag får helt enkelt avvakta tills krampen släpper vilket oftast tar 5 min. Det hela gör fruktansvärt ont, och dagen efter matchen har jag ont i alla muskler. Har inte hört om någon som har nåt liknande. Vad är detta? Kan jag bli av med det? Ska testa magnesium till nästa match, men jag tycker att det är konstigt att så många muskler kan krampa samtidigt.

Svar:

Kramper ”här och där” talar för en systemisk eller central nervpåverkan. Det kan bestå i någon bristsjukdom eller i sällsynta fall neurologisk sjukdom, och bör bäst kunna utredas primärt hos din husläkare. Om husläkaren inte löser problemet och det kravstår kan denne utfärda remiss till neurologmottagning för vidare undersökning.
Visst kan du pröva att tillföra extra mineraler i litet överskott. Mest prövat är kombinationen calcium och magnesium, t ex ”Super Cal-Mag” från Great Earth, som kan köpas på hälsokostbutiker. Man bör dock inte överdosera, och hålla i minnet att behandlingsförsöket inte bygger på vetenskapliga studier, utan på tradition och viss erfarenhet. Om besvären fortsätter är en läkarundersökning att rekommendera.