Få riktigt bra kondis trots rökning?

Fråga:

Hej
Jag har tävlat i orientering, skidor och löpning när jag var 10-20 år men har också rökt sen jag var ca 26 år och sprungit 2 ggr i veckan i snitt sen dess och det gick jättebra orkade springa 5 km på runt 25 min och 10 km runt 50 min utan att bli helt slut men nu när jag är 55 och börjat träna mer seriöst så sätter låren stopp det ömmar på olika ställen efter kört hårt i 3,5 månad och ska nu ”rehabträna” korta och lugna pass i 2 veckor för att se om de återhämtar sig ordentligt eller om det beror på det dåliga blodflödet/syretransporten p g a 27 års rökning eller om det är p g a jag äter växtbaserad mat och har proteinbrist bara?
Ska testa samma 2,5 km som senast eftersom jag blev öm på insidan av låren och dricka proteinpulver efteråt det gjorde jag inte efter det passet och se om det är proteinbrist annars är det väl det långsamma blodflödet och syretransporten som gör lårmusklerna ömma? Eller kan det vara p g a ”ringrost” i kroppen efter många år oregelbunden träning?
Kan man få lättflytande blodflöde även som rökare? Om ja hur?
Fick en äcklig ”böld”/blodsutgjutning på vaden som gick bort över natten i våras i början av de här 3,5 månaderna var det en blodpropp som löste upp sig? Uppstod den p g a för hård träning eller nåt annat?
Hur kan man undslippa blodproppar?

Svar:

Tobaksrök innehåller ett stort antal ämnen i form av partiklar och gaser. Dessa påverkar kroppens immunförsvar, och orsakar irritation av luftvägarna, och en stor del av dessa har visat sig förorsaka cancer. Det finns ett tydligt samband mellan exponering för tobaksrök och risken att utveckla astma och hjärt-kärlsjukdom. P g a dessa ohälsoeffekter har lagar stiftats som förbjuder rökning i offentliga lokaler, restauranger och caféer samt utomhusmiljöer som busshållplatser, tågperronger och lekplatser och arbetsplatser. Tobaksrökning är därför inte förenligt med idrott. Dina kroppsliga symptom kan man inte bedöma i denna frågespalt, men en tanke kan vara att kroppen signalerar att det är hög tid att avsluta din tobakskarriär.