Falsk ischias

Fråga:

Hejsan! Och för det första, tack för en grym hemsida med mycket bra frågor och svar!

Jag har sedan i våras kontinuerligt (4-5 veckors mellanrum) gått till en Kiropraktor för mitt höftbesvär som jag ådrog mig under några veckors löpträning. En stegrande obehagskänsla på sidan av höften som sträcker sig upp till nedre delen av ryggen och ned en bit på baksida lår. Detta enbart på min högra sida.

Jag fick ”diagnosen” att det är falsk ischias och problemet sitter i ländryggen.
Jag har som sagt sedan dess gått på besök med 4-5 veckors mellanrum som egentligen ”bara” innebär att min kropp blir lite korrigerad och besöket är klart på 10 minuter. Det känns gött efter besöket.

Problemet för min del är att symtomen fortsätter så fort jag aktiverar höften (cykling fungerar däremot ok).
Men när jag på gymmet ska tex. knäböja eller om jag beslutar mig för att löpa lite grann så blir det återigen stelt efteråt och känslan att det gör ont kommer tillbaka.

Frågan är egentligen. Vad är nästa steg? Borde jag kanske ha bytt kiropraktor för länge sedan? Det är svårt och avboka besök eller säga nej eftersom det uppenbarligen gör gott direkt efter, men när jag börjar träna och belasta höften igen så kommer det tillbaka.

Hade det gått 2-3 månader så hade jag inte varit ”orolig” men nu har det gått mer än ett halvår och även fastän det känns bättre än i våras så är det ju fortfarande inte bra.

Har ni några förslag? Beklagar om inlägget blev lite rörigt.

Svar:

Stort tack för dina vänliga ord!
Med en så lång sjukhistoria med ländryggsrelaterad problematik, 6 månader, utan mer än momentan förbättring av insatt behandling, behöver man förstå dina besvär ur en annan synvinkel för att komma vidare. För det behöver man undersöka dig manuellt och i vissa fall komplettera med en MR ländrygg. Sök hos rygginriktad husläkare, ryggspecialiserad ortoped eller idrottsläkare för detta.