Får inget resultat!

Fråga:

Hej, jag är en 14 årig tjej som väger ca 47 kilo. Jag tränar 5 gånger i veckan, 4 dagar styrka och 1 dag fotboll. Jag har tränat så här i ungefär 12 veckor kanske men jag tycker inte att jag ser något resultat alls. Jag har börjat äta mindre än vanligt och en på en vanlig dag brukar jag äta frukost,lunch,middag,mellanmål. Jag äter bara godis på fredag och lördag men ändå går jag inte ner i vikt eller får mer muskler utan tvärtom känns det bara som om jag blir tjockar så fort jag äter något. Snälla ge några tips för jag behöver verkligen hjälp om hur jag ska göra!

Svar:

Jag kan inte avgöra om du har normal/förväntad kroppssammansättning – för det krävs fler uppgifter. Det gör att det är svårt att ge annat än generella råd om din kosthållning. 
Rent allmän brukar de flesta tränande få i sig för lite med energi mot vad deras förbrukning motiverar, ofta av estetiska skäl. För litet energiintag leder till att kroppen går in i ”sparläge”, något som inte är hjälpsamt, då det motverkar träningens syfte (i synnerhet om man tränar styrketräning), och befrämjar uppladdning av energi i fettdepåerna.
En annan risk med att dra ner på kostintaget i ett så känsligt läge som individen befinner sig i under tonåren, är att man råka in i en anorexisituation. Det är en svår situation som ofta kräver proffessionellt omhändertagande.
Man behöver också veta mer om hur din träning genomförs för att kunna bedöma om din träning är effektiv i förhållande till dina önskemål. Rent allmänt är 12 veckor en mycket kort tid och kanske lite för kort för att kunna göra en bra utvärdering.