Farligt hög puls?

Fråga:

Hej! Fick under ett spinpulspass känning av att pulsen rusade samtidigt som vader och lår stumnade. Har fått för mej att min maxpuls ligger vid 195-200. Min vilopuls ligger på låga 50. Hade under dagen endast ätit tre knäckebröd med ost, druckit en halv liter juice samt två koppar kaffe. Ej en normal uppladdning inför ett spinningpass utan ett ”olycksfall i arbetet” Innan passet 75 cl vatten och under passet en halv liter. Hade också hunnit med en halvtimme i styrketräningslokalen innan spin-passet. Detta ej heller normalt förfarande men resultat av att vara ute i god tid och passade på när jag ändå var där. Jobbar skift men var den dagen utsövd och kände mej fräsch. Låg under spinpasset och fokuserade på andning o kände mej fokuserad och hade en känsla av att allt kändes väldigt lätt. Tills hjärtat rusade iväg. Kände efter att jag släppt motstånd och legat ”på rulle” sista kvarten ut mej fräsch men skärrad. Medicinerar för högt blodtryck och astma. Är 42 år, väger 75 och är ca 175 cm lång. Vaccinerad för den nya influensan en vecka tidigare. Allmäntillstånd på topp i övrigt. Det som skrämde mej mest var att min pulsklocka hade ”klockat” mej på 226 slag såg jag när jag kommit hem! Känner inte riktigt sug efter att hoppa upp på spinningcykeln utan att ha lite mer kött på benen (o mat i magen) om vad det vad som inträffade. Mat o dryckuppladdningen känns som en given bov i dramat men det som pulsklockan visade gör att jag kanske borde göra någon form av arbetstest på hjärtat? Tacksam för råd.

Svar:

Hej!

Det låter som fullständigt vansinne, och meningslöst, att ge sej på träningspass på det sättet du beskriver utan att ha energi till det. Mest troligt fick du ett blodsockerfall p g a att du gjorde slut på kolhydraterna du lagrat i muskler, lever och blod. Efter en episod med lågt blodsocker kompenserar kroppen med att släppa ut blodsockerhöjande hormoner, bl a glukagon och adrenalin, vilket förklarar förloppet i din beskrivning.
En annan sak är att inte lita för mycket på pulsmätare. De rapporterar relativt ofta felvärden då kontakten mellan bröstelektroden och huden inte alltid är perfekt.
Jag tycker inte det finns direkt anledning att göra arbetsprov i ditt fall, men däremot att försiktigtvis ge sej på högintensiv träning igen, med rejält matintag, för att se om samma fenomen uppträder igen. Om så är fallet bör du konsultera läkare för undersökning, t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se.