felbehandlad stukning

Fråga:

Hej Jag heter Elisabeth och är elev på en dansskola i Tyskland. Har varit hos läkare där med, men saker och ting har gått snett, och det skulle kännas bättre om jag kunde få råd av någon från Sverige som är kunnig när det gäller just dansrelaterade skador. Hade varit jättesnällt om ni hade kunnat hjälpa mig! Stukade foten för ca 2 månader sedan i ett ganska litet hopp egentligen, men jag landade väldigt fel. blev tillsagd att uppsöka läkare direkt, vilket jag gjorde, fick en ultraljudsundersökning som konstaterade att ledbanded som går över fotleden var väldigt svagt, och i och med att jag stukat foten ett par gånger tidigare, (senast 2 år sedan), fanns det heller inte mycket kvar av det, (och vilket också bidragit till att jag inte fick någon större svullnad) samt ledbandet på utsidan var rätt utslitet. läkaren gav mig en ganska rejäl plastskena som jag skulle sätta på och ha den dynget runt i 3 veckor och ordinerade 3 totalt dansfria veckor för mig, samt någon slags rehabträning, men dock endast med plastskenan på. i den träningen ingick inte någon slags stretch av vaden / hälsenan, och det var faktiskt rätt obekvämt att böja på foten med plastskenan på, och jag var rädd antar jag och ville göra exakt som läkaren sa. vilket var VÄLDIGT DUMT. nu, 2 månader senare har jag sakta men säkert återgått till dansen. är med på balettstången och lite på golvet, jag har ju ingen styrka eller balans i benet, MEN – jag kan inte göra en plié längre (stå utåtvridet och böja på knäna, med hälarna i golvet), och verkligen inte en grand plie (samma som plie, men man böjer på knäna så mycket så att de nästan nuddar golvet, fastän kroppen är rakt uppåt, och hälarna åker upp lite precis i slutet.) och ett möte med någon annan naprapat (dock inte danskunnig), visade att min hälsena nu var 4 cm kortare än den andra! min största rädsla är att det gör fruktansvärt ont när jag försöker göra grand plie, fortfarande. det gör ont på ”ovansidan” av foten, (på en punkt inne i foten som ligger l precis nedanför fotankeln lite mot utsidan av foten), som att någonting ”kläms fast”. har även detta påverkar min dans väldigt negativt eftersom att man använder plie i nästan allt. har låtit bli att ens försöka hoppa eller snurra tror ni att detta är något permanent? eller är det vanligt i samband med stukningar? har aldrig haft en sådan påföljd tidigare, förmodligen för att jag inte har lyssnat på någon idiotisk läkare som förorsakat massa extra komplikationer. har dessutom även fått benhinneinflammation. tacksam för svar, tack för att ni tog er tid! // Elisabeth

Svar:

Vid fotledsskador är det viktigt att utesluta ledbandsruptur (att ledbandet gått av), och om ledbandet håller för påfrestning. Ledbanden hos dansare är p g a träning normalt uttänjda, vilket ställer mycket höga krav på stabilitet och koordination av muskulaturen som styr fot och fotled. En av huvudorsakerna till fotledsskada hos dansare är att koordinationsförmågan inte når upp till kravnivån. Dessutom försämras koodinationsförmågan av själva skadan, varför det är av högsta vikt att specialträna denna i tidigt skede efter skada. Om detta inte görs riskerar man återfall i samma skada (50% återfall inom 3 månader hos skadedrabbade utan rehab), vilket tyvärr är alltför vanligt.
Vid skada och längre behov av vila (en bedömningsfråga från fall till fall) kommer smidigheten och koordinationen att minska, och det är inte ovanligt att man upplever instabilitet och rörelseinskränkning som dansare. Därför bör hel vila enbart tillämpas med stor försiktighet, men beroende av hur stor skadan bedöms vara på ledbanden.
I fallet med dansare är det därför av extra stor vikt att en riktig idrottsmedicinsk bedömning görs i tidigt skede så att design av och igångsättande av rehab med tillräcklig kvalitet kan komma till stånd. 
I ditt fall behöver man göra en undersökning och ha tillgång till tidigare underökningsresultat (förmodligen har man gjort ultraljudsundersökning och/eller MR för att bedöma ledbanden). Först därefter kan man ge ett mer exakt svar på din fråga.