Fettförbränning/träning

Fråga:

Hej!
Ska försöka göra det kortfattat, med historik och frågor. Kroppsarbetande (målare), aktiv man, 48, 1,80, 79-80kg mistralklaffsopererad 6/9 efter komplikationer opererad återigen 27/9 medicinerad sedan ett år, snart slut med allt detta om nu sista inspelningsbara ekg-provet visar ok. Varit hemma längre tid pga av orkeslös , anfådd och allt vad läckande klaff kan orsaka. Tidigare tränat på gym (cykel och cirkelträning) 2-3 ggr i veckan, 2 timmar innebandy 1 ggr veckan. Fick sluta med allt detta 6 mån tillbaka, med ett pass på 7 minuter i svett och puls på 200. Har under denna tid gått upp 5kg i vikt då pga av en mycket mindre aktiv vardag, kanske ätit lite osundare men inte i större mängder, men rört mycket mindre på mig. Som resultat att magen är större än önskat, för övrigt normal kroppsbyggnad förutom ”bildäcket”. Har provat lyfta diverse ”vardagssaker” som gett negativt resultat med smärtor och svårt med djupandning. Antagligen för tidigt med lyft, men ok.
Väger nu 85kg med en vilopuls på 80-95 (har läst att pulsen kan stiga med upp til 20 slag i några månader efter operation) vilket jag hoppas går ner i samband med att träningen och aktiviteten kommer öka, detta är inte min trivselvikt, så jag undrar lite om fettförbränning och hur man bäst tränar detta. Vet att det inte går att koncentrera träningen till specifik kroppsdel vad gäller fettförbränning.
Övningar, träningsprogram eller föreslagen länkanvisning?
Vad bör pulsen ligga på vid fettförbränning för att inte övergå till muskelförbränning?
Hur länge bör ett pass bestå av ?
Hur ofta?

Raska promenader blir en bra början, senare upp på cykeln igen, lyft får vänta.

Svar:

Du behöver en långsiktig plan för rehabilitering för att man skall kunna tillföra något hjälpsamt. Den rehabiliteringen skall byggas på en långsamt doserad upptrappning av aktivitet som är inriktad f f a på (lokal muskel- och hjärt-) kondition och funktionell styrka, där man börjar på lägsta indiviuella nivå. 
Ett problem med att ha tidigare träningserfarenhet när rehab påbörjas är att börja på tillräckligt låg nivå, och att trappa upp så långsamt som det är nödvändigt. Ett annat generellt problem är att skapa rutiner för träning som är hållbart på sikt. Det avgörs av rehabperiodens längd och kontinuitet, samt individuella förutsättningar. Puls, eventuell muskel/fettfördelning i förbränningen bör absolut inte ligga i fokus i detta skede.
Det är hjälpsamt använda en coach/handledning för den kortsiktiga träningen och den långsiktiga planen. I det här fallet skall sådan coach av kompetensskäl sökas inom ramen för friskvårdsinriktade fysioterapeuter (sjukgymast eller naprapat), som kan samråda med läkare vid behov.