Finns övningar för att läka skador?

Fråga:

Jag håller på med ett skolarbete om belastningsskador på knän och undrar om det finns något sätt att behandla skadan själv genom övningar eller så? Inom vilken idrott är belastningsskador vanligast?

Svar:

Det du frågare efter, läkning av skador med övningar är en hel vetenskap, omöjlig att svara på generellt och kortfattat. Det är just precis det vi sysslar med här på IMES-kliniken. En del typer av behandlingar vid skador och sjukdomar hittar du i FYSS-manualen, www.fyss.se. Det finns en patient-FYSS också som är lättare att läsa för de som inte är medicinare. En del annat hittar du i frågor och svar samt i artiklar på vår hemsida, samt i frågespalten här på Coachen.

Skador är alltid definitionsmässigt en form av överbelastning. När det gäller idrott och skador så har varje idrott sin egen skadeprofil. Kunskapen om det och dess behandling/rehabilitering är vår verksamhet.

Ledsen att det inte finns något enkelt svar på din fråga. Tips: Ett enklare projekt kan vara att titta på en enskild idrottsgren och hur skadorna ser ut i den.

Önskar dej lycka till med projektarbetet.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se