Förbryllande skada.

Fråga:

Hej!

Med högsommarvärmen och fotboll i hettan så kom så även skadan. Jag spelade fotboll barfota, och efter ett antal hårda höjdbollar med högerfoten, så känner jag att det börjar ömma på ovansida av foten. Men jag fortsätter att spela, och tänker inte så mycket mer på det.

Efter jag spelat klart och kommit hem så börjar jag alltmer känna hur foten börjar göra ont, och den börjar svullna upp rejält och det ser även ut att vara en blödning på stället där jag har ont.

Jag har ont i foten ungefär en vecka efter dagen jag fick skadan, och jag har svårt att gå fort och att ha foten i speciella lägen – då tyngdpunkten lägger sig på det ben i foten som smärtan befinner sig under ( luddig beskrivning, men det var en lite närmare förklaring på vart jag har ont).

Efter denna svullnad och obehaglika känsla i foten ”gått bort”, så springer jag ut på en träning igen och tänker att det är bra igen. Fel. Efter uppvärmningen då man inte ens sparkar på en boll känner jag igen denna obehagliga känsla i foten. Och när bollarna plockas fram smäller det direkt. Bara att ta av sig dojjorna och gå hem.

Jag fick skadan i början av Juli.
Det andra försöket måpste ha ägt rum 15-20 Juli.
Efter detta lärde jag mig att låta det ta tid, men på tredje försöket blev det samma sak igen. Detta kan ha varit ca. 1 månad efter 2:a försöket.
Nu under höst & vinter har det inte blivit någon fotboll – istället har jag spelat innebandy, som fungerar utmärkt! Men för cirka 2 veckor sedan så bestämde vi oss för att spela fotboll eftersom vi var så få – och samma visa igen – fast denna gången tog det längre tid innan jag kände den obehagliga känslan.

Jag är rädd att jag kommer ha den här skadan livet ut, och hoppas verkligen att det inte är fallet. Jag älskar fotboll och har ett enorm sug att börja spela igen, då jag fick skadan hade jag precis börjat spela fotboll igen efter ett års uppehåll. Jag han spela 1 träning.

Om jag ”vill” så kan jag spänna min högerfot så att jag får en liten dos av den där känslan jag brukar få. Och nu när det inte är svullet, så kan jag dra med tummen hyfsat hört över punkten där det gör ont, och se hur ett område med blod försvinner, men efter ett tag ”flyter tillbaka” till sitt ursprungliga läge. Just nu är det mindre tydligt, men när det gjorde som ondast så kunde man se den eventuella blödningen tydligt från håll.

Tacksam för svar, men förstår att det kan vara svårt att ställa en diagnos.

Svar:

Ja, det är svårt att ställa diagnos på detta utan att undersöka. Men om fotboll och idrott är viktigt för dej är vila, kortare eller längre, ingen god idé, som du redan upptäckt. Förmodligen är orsaken till besvären kvar. Med undersökning och testning brukar sådant framgå, och man har då chans att rätta till det så att symptomen därför försvinner. Diagnosen kan röra sej om t ex stressfaktur på mellanfotsben, inflammation i senor, träningsfel, mekanisk retning av fotbollskor o s v. Viktigast i nuläget är att ställa en korrekt diagnos OCH åtgärda orsaken. Vila är inte tillrådligt då man tappar allt för mycket av de kvalitéer man kämpat sej till. Det har nu gått lång tid sedan du kunde spela, vilket gör att man också måste inrikta rehabiliteringen på att återställa dina förmågor till ursprungsnivån, inte minst för att undvika nya skador. Sök hos din idrottsläkare för detta!