Förkylning och träning

Fråga:

Hej!
Min dottersom är 16 år och tränar på elitnivå. I onsdags fick hon ont i halsen på morgonen men körde ändå 3 pas under dagen ( 1,5 tim per pass). På kvällen samma dag blev hon riktigt dåligt med ont i halsen, ont i huvud mm. Hon har dock ingen feber. Hur länge behöver man vila vid en kraftigt förkylning innan man får träna igen? För henne är varje träningspass viktigt.

Svar:

Förkylning och träning är en dålig kombination som måste undvikas! Risken är bl a hjärtmuskelinflammation, ett mycket allvarligt tillstånd och en av de saker som förorsakar plötslig hjärtdöd även hos unga individer under idrottsutövandet.
Man bör undvika träning när man har sjukdomskänsla, och vänta minst ett dygn efter det att sjukdomskänslan försvunnit innan man börjar träna igen. Naturligtvis bör man då ta det lugnt några pass för att tillåta kroppen att vänja sej vid träning igen.
Risken för överbelastningsskador är särskilt stor direkt efter sjukdom, och ökar drastiskt med längden på sjukdomsförloppet. Vid längre tids sjukdom, över en månad, bör man upprätta en särskild plan för långsam återgång i aktivitet, för att minska risken för skador.