Förkylningliknande symptom efter bänkpress

Fråga:

Jag är 36 år gammal,
Har tränat sedan jag var sex, är i väldigt bra form då jag jobbar på bondgård.
Men sista fem åren har jag fått en förkylning liknande symptom varenda gång jag tränar bröst, så kör jag bänkpress lätta vikter med många reps eller tungt så vaknar jag med förkylning dagen efter.
Förkylningen avtar under dagen. Kan jag ha en infektion i bröstet som släpps ut varje gång muskelfibrerna sägas o låses in igen när vävnaden läkt? Hur blir jag av med denna infektion i såna fall?

Svar:

Hej John!
Jag betvivlar att det är förkylning som drabbar dig under fem år. Förkylningsvirus kan inte kapslas in i muskelvävnad och framträda vid aktivitet.

Man måste först definiera vad du menar med förkylning: Sjukdomskänsla? Nästäppa? Ont i halsen? Hosta? Tungandning? Temperaturförhöjning? Rodnad i halsen? Svullna lymfkörtlar? Andra symptom? Förlopp?

Jag tänker mig att du har delar av dessa symptom, och det mönster dessa bildar avslöjar diagnosen. Det kan röra sig om allt från allergi till överkänsliga slemhinnor och astma. Dammallergi t ex kan ge symptom från ögon och näsa som kan kännas som en förkylning.

Börja med att mäta din kroppstemperatur, när du lägger dig och på morgonen. Be din husläkare om en undersökning (på en ordinarie besökstid). Hen kommer då att lyssna på dig och dina lungor, titta i hals, öron och ögon, möjligen kombinera med några enstaka prover, vilket sammantaget förhoppningsvis ger svar på din fråga.