Förstörda hälsenor?

Fråga:

Jag är en tjej på 13 år och tränar gymnastik 4 gånger i veckan och i det senaste halv året har jag haft problem med min hälsenor. När jag går upp på morgonen har jag väldigt ont i hälsenorna men inget i hälen. Brukar ha på mig ett hälskydd på gympan och det blir bättre. Det är nog någon slags överbelastning men kan det vara farligt? Kan det fortsätta och bli kroniskt? Vill verkligen fortsätta att träna men har du några tips?

Svar:

Förmodligen har du en överbelastning av hälsenorna, en hälseneinflammation. Extra stor risk för detta är när man växer och ökar i styrka, något som tillhör din åldersgrupp. 
Besvären kommer att kvarstå så länge som du överbelastar, plus den tid det tar att läka skadan och åtgärda orsaken. Orsaken är ibland en brist av en del av styrkan i vadmuskeln. För det är det hjälpsamt med särskild träning, något som skall läggas upp av en idrottskunnig sjukgymnast eller naprapat. Först behöver man fastställa att det är är rätt diagnos, något man kan göra t ex hos sin idrottsläkare.