Fotboll och Ischias/Diskbråck

Fråga:

Hejsan!
Jag är en kille på 30 år som har spelat fotboll i hela mitt liv. Jag har tränat väldigt flitigt sedan jag var 7 år och aldrig varit skadad då jag spelat på hög nivå och träning och stretching alltid varit proffsigt upplagt.
Nu har jag drabbats av problem med ryggen sedan en tid tillbaka, och jag har därmed fått stora problem med ischias. För några år sedan hade jag mitt första anfall, och det varade i några månader för att sedan försvinna helt under en längre tid. För ungefär ett år sedan så började jag få känningar igen, och för ungefär 3 månader sedan så bröt det ut på allvar igen och jag kan varken träna eller jobba längre på grund av smärtorna i benet.
Jag har fått en del ryggskott på vägen också, innan min ischias kom tillbaka fullt.
Stretchar hela dagarna, men ingenting hjälper. Har även varit och fått div olika behandlingar som inte heller ger resultat.
Väntar nu på en tid för MR för att se om jag har diskbråck, vilket läkarna nu befarar.

Efter denna långa introduktion så kommer min fråga.
Hur stor är riskan vid en eventuell operation att jag inte kommer kunna spela fotboll igen? Har hört många skräckhistorier och många avråder mig från att göra operationen. Och en del säger till och med att jag redan nu ska lägga fotbollen på hyllan och glömma att jag ska bli bra igen.
Dessa sakerna existerar inte för mig och jag vill tillbaka igen, men det är klart att man undrar. Och jag vill bara veta vad du tror om mina möjligheter att kunna kicka boll igen.

Tack för din tid!

Svar:

Man måste först och främst fastställa diagnosen för att kunna uttala sej om prognos. Avvakta därför MR-undersökningen och det beslut som din ortopedkirurg kommer att meddela. Tidslängden av dina besvär talar emot diskbråck. Oavsett diagnos behöver du kvalificerad rehab som motsvarar din idrottsliva nivå, och som med fördel påbörjas så tidigt som möjligt, vilket är lika viktigt som en ev kirurgisk åtgärd. Man bör i denna inkludera träning av de färdigheter/orsaker som skapat eller bidragit till din nuvarande situation; brister i rörlighet, koodination, styrka, uthållighet, kondition m m.