Fotboll och snabbhet

Fråga:

Hej!

Som en av väldigt få tjejer inom fotbollsdömningen har jag givetvis vissa små ”handikapp”.
Bland annat är jag inte riktigt lika snabb som killarna.
Något som jag antar att jag till viss del kan skylla på det faktum att jag rent biologiskt har mindre muskelmassa än killarna. Att jag sedan är lång och tung hjälper kanske inte direkt upp situationen.
Har du några förslag på vad jag kan göra för att öka min snabbhet?
Tyvärr är jag relativt träningslat, jag kan inte direkt säga att jag njuter av att träna, även om det blir ca 4-6 pass i veckan. Allt från ren löpträning, via friskis & svettis, till simmning.
Jag har dessutom lätt för att gå upp, och jag vill gärna behålla min vikt, eller kanske kapa några kilon.
Vad jag är ute efter är alltså en (eller flera) träningsformer som kan öka min snabbhet, är roliga och som bränner relativt mycket fett.
Har du några förslag?

Svar:

Hej!
”Snabbet” är en specifik kvalité som flera idrotter försöker träna. Det viktga i sammnhanget är att veta vad man skall med snabbheten till, eftersom den är situationsberoende. Bl a finns en neurologisk komponent, reaktionsförmåga t ex, vilket delvis har med ”alertness” och motorisk kontroll att göra, dvs psykiska faktorer. Dessutom finns en ”perifer” komponent som är beroende av muskelfibersammansättning. Allt detta kan tränas till en viss gräns. Det viktiga är att träningen är så lik den verkliga situationen som möjligt.

Att träna kondition, fettförbränning och smidighet kräver oftats flera olika aktiviteter. Det du främst är ute efter är träning för benen, men glöm inte att de är beroende av hur resten av kroppen rör sej! Ett roligt sätt att träna delar av det är t ex någon form av aerobics, t ex step-up, som finns på olika nivåer. Möjlighet till detta finns på de flesta tätorter. Det är viktigt att du hittar en form av aktivitet som du tycker är roligt. Annars kommer du sannolikt att sluta så snart motivationen minskat. Pröva olika saker, beroende på säsong, och byt träningsställe även om du håller dej till samma aktivitet, för att få inspiration. Tag gära kontakt med en utbildad och engagerad tränare som kan ge dej mer detaljerad vägleding än vad som får plats här. Sådana finns på större gym och hos t ex Korpidrottsorgaisationen eller specialidrottsförbunden. Lycka till!