Fotbollsspelare 17 år: Stelhet och ”domningar” i fötter/vader

Fråga:

Hej.
Har en 17 årig son, 180 lång och 67 kg. Han har spelat fotboll sedan han storsatsar på fotboll och tränar 5 kvällar/v + 1 skolträningspass 3 morgnar/v med fotbollsgymnasiet (år 1) samt match nästan var helg året runt. Hans problem, som varat från och till i flera år, är både att han är väldigt stel (i framför allt benen) samt stelhet och ”domningar” i fötter/vader. Han har blivit lite smidigare de sista åren då de får styrke- samt stretchingövningar de ska göra hemma, under viloperioder samt de hsr lite sådana övningar även i början & slutet på träningarna. Han har aldrig tränat någon annan sport, han löpträna emellanåt men vi pratar om vikten av vilo(dag) mm. Jag är en fd. Elit 400-meterslöpare, har alltid varit väldigt mjuk o vig, sonens pappa är dock (oxå) ”vig som ett kylskåp”.
Hos mig bubblar sonen ofta bubbelpool efter träning, vi masserar hans vader ibland mm. Han äter ganska bra och varierande kost, väldigt lite snacks mm samt slutade med läsk för flera år sedan. Han är noga med att dricka både mycket vatten samt mjölk dagligen.
Han har bytt skor många ggr gnm åren o provat att byta strumpor, klippa upp strumporna där bak mm
Hoppas ni har något råd och/eller tips.
Mvh Jeanette

Svar:

Stelhetskänsla kan ha många olika orsaker, det vanligaste är att stelheten när en naturlig följd av träningen. Det man bör börja med är att undersöka för att konstatera om det finns en påtaglig inskränkt rörlighet i fotleden, eller inte. Att göra en elitsatsning innebär en stor påfrestning på kroppen, vilket i sig ökar risken för skador. För att förebygga sådana skador är återhämtning en nyckel som måste tänkas igenom mer seriöst, och för det krävs en tränare som har kunskap och erfarenhet som räcker till. En annan faktor att ha med i bilden är att man i 17-årsåldern inte är färdigväxt. Under åren man genomgår denna fas ökar både skelettlängd, skelettstorlek och muskelmassa, och det tar ett tag innan dessa parametrar har nått sitt optimum, vilket ökar skaderisken.

Att massera, bada bubbelbad, dricka vatten, sluta med läsk, byta strumpor, klippa sönder strumpor har ingen som helst effekt på skadeförekomst. Om man samtidigt ignorerar återhämtningen saboterar man för sig själv.

Jag drar slutsatsen att sonen behöver rådgivning, och ett seriöst träningsupplägg som matchar satsningen. För att komma vidare kan en kroppsundersökning vara hjälpsamt, hos fysioterapeut eller idrottsläkare.