Fotproblem

Fråga:

Hej! Jag har i flera år haft problem med vänster framfot. Smärtan kommer när jag går mycket, när jag springer känns det inte så mycket förrän efteråt eller då jag springer längre sträckor. När jag gör utfall smärtar det också i framfoten. Jag har gjort magnetröntgen som inte visar någonting och smärtan är mellan tredje och fjärde tån och om jag böjer tårna uppåt mot mig strålar det uppåt. Flera läkare har trott att det har varit mortons neurom men magnetröntgen visade inga tecken på det, jag har även fått kortisonsprutor. Vad skulle du tro att det skulle kunna vara? Om jag har haft ont i flera åt måste det väl vara någonting som är fel i foten? Jag är väldigt ororlig eftersom jag har haft detta problem så långt tid och är rädd att det ska bli snedbelastning på knä och höfter när jag löptränar.
Tacksam för svar.

Svar:

Funktionell metatarsalgi (ont i framfoten då man belastar den) skulle man kunna kalla ditt tillstånd diagnostiskt, utan att du för den skull känner dig särskilt hjälpt. Ett fenomen hos löpare som inte sällan dyker upp på mottagningen är Mortons neurinom, som består av en irritation av nervvävnad som mekaniskt kommit i kläm mellan tårna, mest vanligt mellan tå 2-3 och 3-4. Orsaken är ibland nedsjunket främre fotvalv. Om omständigheterna är ogynnsamma uppstår en ärrbildning i området, som inte är hjälpsam – tvärt om ökar besvären. Om omständigheterna är mindre ogynnsamma/retningen är mindre kan ett förstadium till Mortons neurinom uppstå, där ärrbildning inte hunnit utvecklas, men smärtan är högst påtaglig. Då får man ingen effekt av kortison (inflammationshämmande), då någon större inflammationsaktivitet (ännu) inte uppstått.
Slutsatsen är att om MR är invändningsfri men symptomen talar för Mortons, kan det röra sig om förstadiet till Mortons, iblnad kallat Mortons neuralgi. Behandlingen består i att motverka det mekaniska trycket, vilket kan ske t ex med fotbäddar med främre pelott, som sprider och stödjer det främre fotvalvet.