Fotskada

Fråga:

Hej, jag heter Jonas och är 38 år.
Jag har vid fotbollsträning inomhus ca 5 veckor sen fastnat i golvet med högerfoten, mitt i ett löpsteg. Foten snärtades bakåt. Det brände till ca 5cm under fotknölen på fotens insida, nästan ner mot hålfoten. Det svullnade upp lite och blev blått.
Jag haltade ett par dagar, men sedan gick det över så jag kunde gå normalt. Men har ont om jag skall trycka ifrån och behöver flytta mig snabbt åt höger. Jag är även öm på hälens insida (ej under). Det gör inte ont vid löpning rakt fram. Undrar vad jag gjort illa? Jag tränar normalt 3 gg/vecka, och mina fötter är vana vid mkt löpning.
Svar uppskattas.
Mvh Jonas

Svar:

Det mest troliga, och vanligaste i området, är att du fått en bristning i kanten på senplattan under foten – plantarfascian, som löper i fotsulan från mellanfotshuvudena till hälen. Det sker inte sällan vid belastningstyper som foten inte är van, t ex då man fastnar med foten och belastar i ett uttänjt läge. För det mesta är skadan självläkande på sikt. Besvärstiden är olika beroende på hur mycket man fortsätter att provocera och hur stor skadan är, men brukar anges till 4-8 veckor. Ibland, men ganska sällan, bildas en knöl, ärrvävnad, på platsen för bristningen, som kan irritera lokalt.
Bästa behandlingen just nu är att avvakta ytterligare några veckor och använda skor som ger bra spridning av trycket i hela fotsulan (typ ”asfaltjoggingskor”). Om tendensen är att det blir bättre fortsätter man att avvakta. Vid utebliven förbättring och vid försämring bör din idrottsläkare (eller en ortoped) undersöka din fot för att kunna ge ordination som hjälper.