Frågor ang. brosk

Fråga:

Hejsan!
Jag är en 23 årig tjej som nu läser min 6-termin på sjukgymnastutbildningen. För 2 år sedan var jag med i en olycka och fick en traumatisk skada på knäskålen. 2 artoskopier är gjorda som verifierar en skada på patellas ledyta.
Inga andra skador finns i knät. Jag besväras av väldigt mycket värk i knät dygnet runt.

Jag undrar om du vet något av resultat på att göra shawing av patella?
mikrofrakturering?
Finns någon annan metod som kanske e bättre?

Väldigt trött på att gå och ha ont nu och mina sjukgymnaster som jag tränat regelbundet hos nu sedan skadan för 2 år sedan menar nu att det inte går att ”göra mer ” med sjukgymnastik. Samtidigt som jag själv känner att jag inte kan gå och ha sådan smärtor nu hela tiden! Jag har svårt att aktivera muskulaturen och få upp normal muskelstyrka p.g.a smärtan.
Hur ska jag gå till väga?
Tacksam för svar!/ Annika

Svar:

Att uttala sej om förväntade resultat av kirurgiska åtgärder kräver ganska stor kunskap om individuella förhållanden, vilket också avgör vilken metod man använder. ”Hur ditt knä fungerar avgör om och vad man gör”. Du skall i första hand rådfråga din ortopedkirurg. Om du vill att någon annan skall göra en bedömning bör denne få del av tidigare undersökningsresultat och göra en egen undersökning. Förutom fysioterapi finns möjligheten att en knäortos kan bidra till viss lindring. Sådan skall helt utprovas av ortopedtekniker, eller särskilt utbildad fysioterapeut.