Frakturer på mellanfotsben

Fråga:

Hej! Jag är en tjej i 20-årsåldern som idrottar(idrottade) på elitnivå. Har tyvärr råkat ut för en olycka under min träning och fått fyra frakturer på mellanfotsbenen(på dem tre benen i mitten) och drog 3 av mellanfotsbenen ur led. Har opererats där dem har satt ihop allting med skruvar och diverse.

När jag var på sjukhuset så sa dem ganska så snabbt att det var mycket allvarligt och att jag inte kommer kunna träna gymnastik igen. Och jag undrar nu hur man kan bedömma det så snabbt och om det faktiskt finns en chans att jag kan komma tillbaka till träningen? Och finns det egentligen något man kan göra för att stärka upp fotryggen och få extra stabilitet omkring skadan?

Jag har redan börjat med styrketräning för att hålla igång kroppen och hoppas trots läkarnas negativa besked på att kunna komma tillbaka.

Svar:

Det är omöjligt att uttala sej om detta utan att ha tillgång till undersökningsresultat och röntgenbilder, samt veta vilken fas av läkningen du är inne i. Man måste också veta vad ”komma tillbaks” innebär, bl a vilken nivå som avses. I slutändan är det ändå svårt att avgöra då individuella faktorer spelar stor roll. Den som bäst kan ge dej en second opinion och råd är förmodligen en fotspecialiserad ortoped, samt att se till att du får så bra rehab som det är möjligt.