Främre korsbandet

Fråga:

Hejsan!

Jag vet inte om jag kommit riktigt rätt, men jag testar, annars får du säga ifrån! Det är såhär, i slutet av mars blev jag skadad i en fotbollsmatch. Efter många undersökningar och tillslut en titthållsundersökning konstaterade läkarna att jag hade en skada på främre korsbandet. De fixade till det plus att de fick skrapa bort en hel del inflammation i fästena och på vävnaderna. Läkarna la även märklig till att jag ver mycket överrörlig. Det jag egentligen undrar är! Hur stor risk tror du det är att åka dit och blio skadad igen? Jag vet mycket väl att det är väldigt svårt att säga, och jag vet också att det beror från person till person. Du förstår säkert att jag hade tänkt att fortsätta träna, om ett tag! Hur ser du det med dina kunskaper och erfarenheter? Väldigt tacksam för ett svar!

Svar:

Hej!
Om du blir skadad igen i främre korsbandet beror på om orsaken till skadan är kvar eller inte. En av de allvarligare problemen med fotbollsspelande är just främre korsbandsskador, där flera faktorer är kända. Bl a är dubbade skor en riskfaktor, då foten gärna fastnar i underlaget vid vridvåld. En annan faktor är stelhet, dvs avsaknad av tillräcklig rörlighet i benen och bålen, vilket beror på otillräckling eller felaktig stretching. En tredje orsak är felaktigt utförd eller utebliven styrketräning, där muskulaturens muskeldynamik och styrka inte anpassats till det den skall utföra, dvs ett mycket komplicerat muskelsamspel för att spela fotboll.

Hur stor risken är för just dej är omöjligt att säga utan mer ingående kunskaper om dej som individ. Din idrottsläkare borde vara rätt person att svara på den frågan.