främre korsbandsskada

Fråga:

Hej!
jag har enligt ortopederna på sös fått en främre korsbandsskada vet ej vilken grad då jag fortfarande väntar på magnetröntgen, om jag i värsta fall behöver göra en rekonstruktion av korsbandet vad talar vi om för rehabtid där och kan jag överhuvudtaget fortsätta med min sport, jag tränar mma och thaiboxning på hög nivå ca 12-14 tim/vecka.
om det inte är av och operation ej behövs vad är rehab tiden då?
finns det ngt sätt att förkorta rehabiliteringen etc
Vad är erat råd?
tacksam för svar där olika alternativ ges
mvh
thomas

Svar:

Hej!
Operation av främre korsbandsruptur görs enbart om knät ger instabilitetssymtom och/eller det rör sej om idrottande med stora krav på knästabilitet. Rehabiliteringen tar minst sex månader, förutsatt att inga komplikationer uppstår. Flera färska studier visar att rehabiliteringstiden faktiskt är avsevärt längre än man tidigare vetat, och i de flesta fall har patienten inte återhämtat sig fullt ur förrän det har gått 1 år. Det finns tecken som tyder på ogynnsamma avvikelser ännu senare än så, och det finns även indikationer på att ledbrosket inte återställt sin normala struktur upp till två år efter skadan.
Förutom att skapa förbättrad funktion och stabilitet är den viktigaste frågan vilken effekt en korsbandsoperation har på artrosutveckling på medellång och/eller lång sikt. Risken för artros efter en främre korsbandsskada är hög och 50 procent uppvisar röntgenfynd på sådan artros 15 år efter skadan. Det finns idag inga avgörande bevis för att en korsbandsoperation förhindrar denna artrosutveckling.
Mitt råd är att låta ortopeden avgöra om operation är nödvändig. Om sådan skall ske bör rehabilitering komma igång så snart som möjligt, innan operation. Rehabiliteringen bygger på att patienten tränar upp extra god muskelstyrka och koordination runt knäleden, stärker reflexer och tränar rörlighet. Korsbandet läker i allmänhet inte, men övriga strukturer kan bidra till att stabilitet.
Upplägg av rehab kan ske via ortopeden på remiss till sjukgymnast eller hos oss på mottagningen IMES/www.idrottsdoktorn.se.
(Referens: ovanstående delcitat från Roos, Forsblad, Karlsson Läkartidningen nr 19/2007)