fysisk aktivitet vid hjärnskakning?

Fråga:

Hej!
Min son är 14 år och spelar fotboll på elit förberedande nivå, träning 4-5 ggr i veckan. Han trillade och slog i bakhuvudet i oktober och fick kraftig huvudvärk, yrsel och illamående. Han har röntgas och det fanns ingen blödning. De första tre veckorna var han sängliggande, gick sedan till skolan. Illamående och yrsel har blivit bättre men huvudvärken ligger konstant mellan 4-5 på smärtskalan. Han har sedan januari börjat rehabträna och även tränat med laget lite. Har varit hos olika läkare men inte fått något konkret svar om det är farligt med fysisk aktivitet när huvudvärken fortfarande är kvar? Bör han ha hjälm när han tränar med laget? Har hört talas om hjärntrappan men ingen av de läkare vi träffat vet vad det är.

Svar:

Illamående, yrsel och huvudvärk är inte normalt hos en idrottande 14-åring, och skall tas på allvar! Om man uteslutit skada på kraniet och blödning bör vcävnader i nacken (muskler, nerver och ligament) misstänkas ge problem. Ett tillstånd som inte bara förekommer i bilolyckor, utan också ibland vill fall mot bakhuvudet, är whiplash-skada. I sådant fall är det yttest viktigt att rätt terapi (hos sjukgymnast) sätts in i tidigt skede för att undvika komplikationer på sikt. Sådan skada ger inga synliga tecken på röntgen, men kan diagnosticeras av ortoped eller neurolog. 
Redan det faktum att ni inte fått klart beskrivet eller konkret svar säger mej att ni inte blivit väl omhändertagna. Grundkravet på oss läkare är att vi informerar patienten på ett sätt som han/hon förstår, oavsett om man kommer fram till något eller inte. Kommer vederbörande läkare inte fram till något bör denne remittera patienten till någon annan som kan tänkas kunna ge råd och behandling. Din son bör i första hand träffa ortoped och/eller neurologspecialist.