Gammal fotledsfraktur

Fråga:

Hej
För 16 år sedan bröt jag fotleden under en fotbollsmatch, då var jag 14 år. Fick skruvar i foten, tyvärr flyttade de på sig och stack sedan ut genom huden, detta innebar skada på senor. Genomgick 3 ytterligare operationer för att förlänga senor samt stelopererade tårna. Dessvärre blev resultatet ändå krökta tår samt nedsatt rörlighet trots omfattande rehab. Sjukvården la sedan ner det litegrann och de senaste 10 åren har jag kämpat på med träning på gym. Får ont av idrotter som kräver mer löpning så hållit mig inne på gymmet. Sedan cirka ett år tillbaka har jag drabbats mer och mer av smärta i fotleden. Det är en molande och brännande värk som ibland är så stark att jag vill gråta och behöver äta värktabletter och smörja in foten med smärtstillande kräm. Jag har varit hos en sjukgymnast och fått ett program som jag gjorde under en period, men det blev snarare värre. Fotleden blir också svullen de dagarna eller veckorna det är som värst. Jag blev sedan sängliggande under några veckor i annan sjukdom och allt vilande av foten gjorde att den faktiskt kändes helt okej. Kortvarigt dock. Någon månad senare då jag kommit igång ordentligt med träning osv så har smärtan tilltagit och är närmast outhärdlig. Har gjort egenremiss till ortopeden för ett halvår sedan men inte hört ngt ännu.
Vet inte vad jag ska göra?

Svar:

Du behöver bedömas av en fotinriktad ortoped. Antingen ringer du själv till den du själv skrev remissen till, eller så bör du få en ny remiss företrädesvis från din husläkare.
Gör gärna en egen kort sammanfattning av din sjukhistoria och tidigare bedömningar, och en lista på dina läkemedel, och ta med denna till den läkare du träffar. Tänk igneom vad du vill ha ut av konsultationen hos ortopeden. På så sätt underlättar du både för dig själv och för din doktor.