Genetiskt knäproblem?

Fråga:

Hej,
Sedan några år har jag haft ständiga knäproblem vid belastning. Det började för ca 9 år sedan med att jag fick ont i ett knä när jag cyklade till universitet. Sjukgymnasten som jag då gick till sa att jag fått inflammation i knät pga. överbelastning (sportade ganska flitigt då). Så jag rehabiliterade i ett halvår och tyckte det kändes bättre, men så fort jag slutade fick jag smärtan tillbaka, vi pratar en vecka eller två. Jag märkte till slut att ett vulkanskydd på knät hjälpte, så när jag använder det fungerade knät ok. Men utan så får jag ont efter anstängning (ex. ett löppass) och så är det än idag, fast nu är det kanske någon runda i månaden eller en golfrunda som ger upphovet alltså knät har får mycket vila. Kan även få känningar bara av att böja mig ibland. Nu visar det sig att även min lilla syrra har samma problem. Och då sätter tankarna igång. Min mor har också knäproblem och gillar inte gå i trappor. Kan det vara något genetiskt?
Från början kändes det i insidan av knät nu kan jag även känna det mitt över knäskålen. Men låser jag fast knäskålen med tejp så får jag mindre smärta eller till och med slipper den. Vad kan det vara som vägrar släppa?

Svar:

Hej!
Bra att du har kommit på en tillfällig lindring för dina knäbesvär. Det är helt omöjligt att ställa en diagnos på denna beskrivning. Man behöver betydligt fler uppgifter om var/när/hur det gör ont. Men behöver komplettera med en knäundersökning. Sök hos idrottsläkare eller ortoped för detta om du vill ha ett seriöst svar.