Gör ni undersökning av muskler på privatperson som inte är idrottare?

Fråga:

Hej!
Jag är en tant på 63 år som har fått diagnos på Parkinson men jag undrar om det verkligen är det min tremor beror på? Jag vet att jag har utsatt min kropp för statisk belastning och mycket stor påfrestning där jag har suttit vid dator och skrivit timme efter timme i mer än 20 år utan att slappna av eller motionera. Jag tror att musklerna i arm-axlar-rygg-nacke har blivit sammandragna och att det krampar och att det borde gå att behandla. Men sjukgymnastiken där jag bor i Gnesta brydde sig inte om att göra någon grundlig undersökning och jag tror inte heller de har tillräckligt med kunskap om musklerna för att kunna identifiera en belastningsskada hos en person som ser ut som en levande hösäck och som har fått diagnos på Parkinson. Vad kostar en undersökning och kan ni upptäcka om jag har sammandragna (korta) och krampande muskler?
Vänliga hälsningar från Christina

Svar:

Mb Parkinson/parkinsonism sköts bäst av neurologspecialist. Sådan kan man antingen få remiss till via sin husläkare, eller söka på egen hand.
Jag brukar rekommendera dr Yngve Hallström på Euro Center bredvid S:t Görans sjukhus, alternativt Neurology Clinic på Sophiahemmet.

Rehab är nödvändigt vid parkinsonism, och bör handleds av fysioterapeut/sjukgymnast med särskild kompetens. Om man bor i Gnesta kan det vara svårt att hitta någon inom rimlig avstånd, men detta kan lösas genom att ha 2 sjukgymnaster/fysioterapeuter, en specialist inne i t ex Stockholm och en i Gnesta/i närheten, och få dessa att samarbeta, vilket brukar gå bra. När du väl lärt dig träningen kan du utöva den hemmavid och på egen hand, med sjukgymnasterna/fysioterapeuterna i bakgrunden.