grus” i knät

Fråga:

Hejsan !
Sedan många år tillbaka så knakar,knastrar o knäpper det i mitt knä när jag böjer det.
Det verkar bli värre och värre. Det både låter och känns riktigt mycket. Som om knät vore fullt med grus. Jag har ingen kraftig smärta(tränar heller ingen idrott kontennuerligt eller hårt, är dock fysisk och rör på mig ganska mycket.kajak vandringcycklar mm)
Jag kan ibland få en molande värk och kan känna mig öm i knäna eller på insidan av benet.Om jag vandrar så kan det kännas tungt när man går nedför, speciellt med packning.DEt kan också kännas jobbigt att sitta statiskt på en stol, jag vill helst dra upp benen under mig.Jag har nu börjat känna mig orolig över hur det ska sluta då det förvärras .För cirka fem år sedan( då var det inte lika mkt) så var jag hos en akupunktör som menade att det var ledmöss.
Igår gick jag till vårdcentralen då jag ville ta reda på vad det var. En helt nyexad läkare kände på knät i typ fem sekunder. Han drog i benen och så lite sidledes.Ställde få frågor och jag fick typ tvinga honom att känna på knät när jag böjde det. Sedan ställde han diagnosen ”löparknä”-Chondromalacia patellae. Han sa sig vara säker och att det ända som hjälper var träning (typ stå i nittio grader mot en vägg)och att det inte gick att operera. Jag gick hem och kollade upp diagnosen och jag känner inte igen mig på några symtom och jag har heller aldrig löptränat. Tränade förr fotboll, innebandy och har arbetat som brevbärare( sprungit nedför i trappor).
Situationen känns frustrerande. Hur ska jag göra?
Katti 40 år

Svar:

Knaster i led är ett normalt fenomen som i princip aldrig är tecken till sjukdom. Det består av ett vacuumfenomen då de normalt inte helt jämna ledytorna glider emot varandra. Värk i knät efter belastning (särskilt ovan sådan) behöver inte heller vara något sjukligt, förutsatt att det inte varar längre tid eller är förenat med andra besvär, t ex ledsvullnad.
Chondromalacia patellae är inte alls samma sak som löparknä (runners knee).  CP är nu för tiden en mer sällsynt diagnos, reserverat för de tillstånd där man klart kunnat påvisa broskförändring som orsak till besvären (t ex genom artroskopi). Man talar hellre om ”främre knäsmärta” i de fall där diagnosen ännu inte är fastställd.
Jag tycker det låter som undersökning och bedömning varit undermålig i ditt fall. Det bästa är att gå tillbaks till husläkaren och kärva en ny undersökning, om om denne är osäker på diagnosen bör du få en remiss till någon med kompetens att både undersöka och förklara för dej så att du förstår vad det handlar om.