Hälsena

Fråga:

Har fått diagnosen ”kronisk inflammation i hälsena och plantar fascian, efter att ha sprungit efter en buss. Har I 5 veckor inte kunnat/vågat belasta I 6 veckor ätit antiinflammatoriskt, fick starkare för 2 veckor sedan. Började träna tåhävningar 3×10 3 ggr, två ggr om dagen. I förrgår ökade jag till 3×15 fick smärta, ansträngde mig i går extra mycket använde skor, för första gången på 6 veckor… I dag är jag svullen på insidan av foten mellan knölen och hälsenan samt öm på hälsenan. Två kryckor ingen belastning samt kyler med is.
Vad kan jag göra för att få ett normalt liv?

Svar:

Hej Marie-Louise!
På din beskrivning måste man misstänka att din diagnos inte är helt korrekt.

Begreppet ”kroniskt” använder vi inte längre, då det för tankarna till något som inte går att bota – en helt felaktig utgångspunkt. Om man utgår från din beskrivning stämmer inte lokaliteten. Vid ”hälseneinflammation” har man ont och är svullen/konsistensökad lokalt över hälsenan, och vid plantar fasciit smärtar det på fotens undersida, vanligast över eller strax bortom hälen. Samsjuklighet i dessa två diagnoser är mycket sällsynt, och har olika genes.

+6 veckor (?) är en lång tid, även om du förbättrats något, och indikerar att det handla om något annat. Antiinflammatorisk medicin (NSAID) har ingen eller obetydligt med antiinflammatorisk effekt så lång tid efter en överbelastning, i bästa fall kan det ha en smärtstillande effekt. Kryckor med full avlastning under så lång tid är närmast kontraindicerat om det handlar om en stukning eller lättare överbelastning. Kylning med is har ingen läkande effekt på tillståndet, mer än tillfälligtvis.

Man behöver veta mer om ditt tillstånd och göra en undersökning för att få rätt diagnos och därmed rätt behandling/handläggning.