Hälseneproblem

Fråga:

Hej
Jag är 50 år gammal och har inte varit idrottsutövare genom åren förr utom under unga år då man spelade fotboll. Men kände efter sportlovet att jag måste börja röra på mig för att del gå ner i vikt och må bättre. Vägde vid detta tillfälle 94 kg och är 181 cm lång. På internet hittade jag ett joggning schema som passade mig jättebra. Det se ut på följande sätt.
Uppvärmning
5 minuter vanlig promenad
15 minuter powerwalk
Sedan börjar jag jogga 1 minut och sedan 1 minut powerwalk i 30 minuter
Detta höll i 3 veckor sedan fick jag väldigt ont i hälsenan så jag var tvungen att gå till en sjukgymnast 6 gånger. Fick då ett excentrisk tåhävnings program som jag skulle gör i 12 veckor. Slarvade lite att göra det fullt ut men besväret gick över efter några veckor.
Började i mitten på augusti att jogga igen och nu höll det till slutet på september innan det började göra ont i hälsenan igen och den svullnade upp. Har inte sökt upp sjukgymnast denna gången. Har nu gjort uppehåll i joggningen i snart 2 veckor och kör istället på mitt excentriska tåhävnings program. Hälsenan är fortfarande svullen men det onda finns bara om jag trycker på sidorna av hälsenan. Nu är jag jätte sugen på att ut och jogga igen men vill ha råd vad jag skall göra. Skall jag vila ytterligare, söka sjukgymnast eller jogga?
Har till dags datum gått ner i vikt till 80,5 kg och mår jätte bra.

Svar:

Jättebra gjort av dej att börja med aktivitet efter många års uppehåll! Det vanligaste dilemmat man råkar ut för är att kroppen saknar tillräckligt mycket av vissa kvalitéer som behövs för det man försöker utföra. Man kan lätt tro att löpning är enkelt – det är det inte! Det som saknas kan t ex vara väl samordnade muskler (koordination), smidighet (stela och strama muskler) och styrka i någon form (t ex excentrisk styrka) – oftast är det en kombination av flera faktorer samtidigt. Om man stöter på problem, såsom i ditt fall, är den smartaste vägen att gå att kartlägga vad som saknas, och träna detta. I ditt fall är det troligt att man introducerat intervallträning för tidigt och att träningen lagts på för hög nivå. 
Den som är bäst på att bedöma dina besvär och deras orsaker är din idrottsläkare, varför det är första val.