hälsporre hos barn?

Fråga:

Hej
Min son som är 8 år har troligen fått hälsporre, han har ont i hälarna vid belastning och framförallt efter att han suttit still en stund. Han spelar fotboll på varenda rast på skolan (gjorde även det under vinterhalvåret) Nu har även fotbollsträningen dragit igång, en gång i veckan. Jag har köpt inlägg (”gummihäl”) till skorna och han tyckte det blev lite förbättring några dagar men nu har han riktigt ont igen.
Så frågan är vad ska jag göra med hans fötter nu så han inte missar alltför mycket av sitt intresse. Hjälper det att köpa ett par riktigt stabila skor? (för det har han tyvärr inte haft) Ska man ha inlägg i dom ändå?
Kan detta ha utlösts av fotbollsspelande under vintern i för stora vinterskor?
Om man en gång har fått hälsporre, får man det lättare tillbaka det senare igen?

Svar:

Sannolikt är det inte äkta hälsporre (mycket ovanlig diagnos i den åldern), utan en inflammation i fotsenplattans infästning i hälbenet, plantar fasciit. Det kan utlösas bl a av en kombination av ovan belastning och hårt underlag, såsom fotbollskor och säsongstart/byte av träningsregim.
Avlastning är grundkrav i behandlingen av tillståndet. Man kan se besvären som en varningsklocka som talar om att fötterna inte mår bra. Avlastning med enbart ett hälilägg är inte tillräckligt, och ofta är häliläggen direkt felaktig konstruerade. En spridning av trycket på hela fotsulan är att föredra, vilket kräver ett sådant ilägg. Det jag brukar rekommendera heter ”Contour” och marknadsförs av Footlab AB, och kan köpas på bl a Intersport. Obs att sulan bygger c a ett halvnummer, varför redan trånga fotbollsskor gärna blir för trånga. Pröva innan köp i affären. Alternativet är en tunnare sula, t ex ”Hike Full Molded” från samma företag, eller nya skor.