Handled

Fråga:

Har en dotter på 17år som tränar friidrott (diskus och kula) hon har ont i vänster handled, vi har varit på vårdcentralen men fick ingen hjälp. Hon behöver verkligen hjälp för att kunna fortsätta sin satsning, hon kan i nu läget inte göra någon styrketräning pga av smärtan. Hon säger att det känns som att något ligger löst, ibland försvinner värken men kommer också lika fort tillbaka.

Svar:

Handledsproblem hos vissa idrottare är tämlingen vanligt, men skiljer sej markant åt mellan f f a idrotterna men även individuellt. Det är därför mycket svårt att uttala sej om din dotters besvär utan att ha mer uppgifter.
Hos unga kvinnor i kastidrott handlar det ofta om otillräcklig stabilitet i handleden som orsak till besvären, ibland p g a en naturlig överrörlighet kombinerat med stor belastning. Man behöver då träna stabliteten i handleden genom särskilda övningar. Handledslindor (av den typ som styrkeidrottare ibland använder) kan hjälpa tillfälligtvis, men begränsar ibland rörelseförmågan för mycket.
Främst bör man göra en undersökning, vilket med fördel sker hos er idrottsläkare, te x hos oss på IMES. Detta avgör diagnos, vilket gör att man kan ordinera rätt terapi.