Handledsskydd?

Fråga:

Hej! Jag heter Pär Sjölander och har en fråga angående handledsskydd som jag skulle bli mycket tacksam om du ville ta dig tid att besvara. När man styrketränar finns det handledsskydd (se exempelvis http://www.sportaid.se/skydd-handledsskydd-c-84_101). Problemet med alla dessa skydd är att de trycker på handledsknölen (jag tror den heter ). Finns det något handledsskydd som kan ge stöd om jag lyfter en skivstång men att handledsskyddet är öppet så att det inte trycker på utsidan av handledsknölen och just nedanför (som varit inflamerad och lite öm för mig under många år i samband med att jag tränat ordentligt). Känner du till något sådant handledsskydd som har en öppning för handledsknölen, men som ändå ger ett bra stöd när man exempelvis ska lyfta en skivstång. Hälsningar /Pär

Svar:

I princip bör man inte använda handledskydd om man inte absolut behöver dem. Vaneanvändade av rörelseinskränkande skydd gör att dina underarmsmuskler inte får den träning de behöver för att hålla. En annan sak är om man är skadad, då man kan använda handledsskydd som just skydd. Och vid olika pressövningar (bänkpress, axelpress o s v) kan elastiska handledslindor (men inte handledsskydd) vara av värde eftersom de ökar möjligheten till kraftuttag. I dragövningar har handledskydd eller lindor ingen plats i seriös styrketräning.
Bästa skyddet för dina handleder är att träna upp styrka och koordination i underarmsmuskler och leder/ligament/senor/senfästen successivt så att de tål den belastning du utsätter dem för. Du behöver alltså lägga in särskilda övningar för detta, inte kompensera för vävnadssvagheten med skydd. Om du inte tränar upp vävnaderna kommer du att få skador.