Hård styrketräning o ulcerös colit

Fråga:

Hej. Jag är 32 år och en hårt och seriöst tränande kroppsbyggare. Jag har haft Ulcerös Colit sen jag var 17, och har väl också varit relativt symptomfri de första tio åren. De senaste åren har dock skoven kommit och gått. När man är inne i en sämre period går träningen givetvis lite sämre. Hela tiden har jag medicinerat med Salazopyrin EN förutom de sista två åren då jag istället ätit Asacol. Är det nåt speciellt jag bör tänka på vad gäller kosten i samband med hård träning och min sjukdom? Nåt eller några näringsämnen jag har större risk att få brist på än andra?
Kan också nämna att jag vid det senaste lite svårar skovet för första gången gick igenom en kortisonkur för att hämma inflammationenl. Åt då Prednisolon med en startdos på 40 mg vecka 1, och sedan nedtrappning med 5 mg/vecka tills dosen fastats ut. Hur påverkar Prednisolonet möjligheten att bygga muskler? Vad händer i kroppen? Jag märkte helt klart att vid hög dos tappade jag totalt trycket i kroppen….man kunde riktigt se under de första veckorna hur musklerna bara ”mjuknade”. Finns det nån kost som skulle kunna lindra besvären av min sjukdom? Mjölkfritt?

Svar:

Hej!
När det gäller ulcerös colit är behandlandet av sjukdomen det viktigaste. Man kan inte kompromissa bort behandlingen med läkemedel, vilket är vanligt, särskilt då kortisonbehandlingen ger vissa biverkningar. Kortisonet ger på kort sikt en sämre uppbyggande förmåga, men sjukdomen i sig i obehandlat skick ger ännu sämre förhållanden. Det är inte ovanligt vid större skov av sjukdomen att proteinförlust sker via tarmen. När det gäller andra näringsbrister är elektrolytförluster (Natrium, Kalium, Kalcium) det man bör se upp med. Vitaminbehovet brukar inte vara ökat, förutsatt att sjukdomen är begränsad till tjocktarmen.

Det viktiga ur träningssynpunkt är att se till att behandlingen fungerar så bra som möjligt och att se till att inte hamna i katabola svackor, dvs se till en jämn tillförsel av näring, särskilt vid sjukdomsskov. Fasta är en behandlingsmöjlighet, och under sådana förhållanden bör man avstå från hård träning av den orsaken att det då blir svårt att återhämta den muskelmassa som går åt vid träningen. Det är alltså bättre att behandla sjukdomen intensivt under den tid som krävs för att kunna komma tillbaks i träning tidigare och i ett bättre skick än annars.

Det kommer att publiceras en samling av den kunskap som finns om olika sjukdomar och fysisk aktivitet, bl a ulcerös colit, under närmaste året. Den heter FYSS och kommer att läggas på Folkhälsoinstitutets portal. Länk finns på PrimaVi:s förstasida.