Hjälp mig att få en fastare kropp

Fråga:

hej!
jag är en ung tjej på 17 år, väger 57kg är ca 166cm lång och har faktiskt bestämt mig att gå ner i vikt men framförallt att få en fastare kropp och bättre kondition.
Nu undrar jag, hur ska jag göra? Kanske några tips, som tex vad jag borde äta och vad jag inte borde äta. Hur ofta jag borde träna osv…

Svar:

Hej!
De uppgifter du lämnar tyder på att du har en alldeles normal kropp. Jag tycker inte du skall inrikta dej på att gå ner i vikt, utan hellre fundera på att byta ut några kilo fett mot muskler, ifall det är en fastare kropp du eftersträvar. En del personer som börjar styrketräna ökar dessutom sin kroppsvikt, trots att de blir smalare och får mindre kroppsfett, vilket hänger samman med att muskler ”väger mer” än fett. Det du ska tänka på är att det ofta tar längre tid än man tror att få några påtagliga förändringar av kroppssammansättningen.

Det viktigaste är att förändra sina vardgaliga vanor av fysisk aktivitet och ätande. Ät så mycket du orkar, hellre fler gånger och lite mindre än färre gånger och stora portioner. Se till att ta bort så mycket fett som möjligt i maten. Läs innehållsförteckningen på maten du köper så lär du dej snabbt vad som är bättre och vad som är sämre. Det är helt fritt att äta så mycket kolhydratrik mat du vill (t ex pasta, ris, potatis, magert bröd, rotfrukter) så länge du håller nere fettintaget. Kolhydrater omvandlas endast i marginell grad till fett, och det är alltså inte möjligt att bli fet på den sortens mat. Undvik att bli hungrig och undvik definitivt att svälta eller banta. När energinivån blir låg ställer kroppen in sig på att spara viket hämmar fettförbräninningen på flera sätt. När man varit rejält hungrig och äter något släpper kroppen ut hormoner som ökar fettinlagringen och hämmar fettnedbrytningen, vilket är en av orsakerna till att man visserligen går ner i vikt på kot sikt av att banta, men ofta lägger på sig mer fett av det. Tänk på alla som ständigt bantar och går på diet och hur många av dem som faktiskt är överviktiga. Och i och med svält och bantning försvinner dessutom en del muskulatur, vilket gör att kroppen får ett sladdrigare utseende, tvärt om vad du vill. Mitt förslag är 4 huvudmål per dag och dessutom 2 mellanmål. Din aptit känner av hur mycket du behöver äta vid varje tillfälle.

Träning gör att din kropp blir fastare och starkare. Jag tycker det är viktigt att du väljer den typ av aktivitet du själv tycker är rolig. Variera gärna och gör olika saker olika perioder. En lämplig nivå att börja med kan vara träning 2-3 gånger per vecka, inte mer. Om man önskar kan man öka antalet något efter några månader, men tänk på att det tar ganska lång tid att vänja kroppen vid högre aktivitetsnivå. Se också till att få bra instruktion hur du skall göra redan från början, och se till att få uppföljning efter någon månad då du tränat. Det är särskilt viktigt om man vill styrketräna eller hålla på med någon annan enskild aktivitet. Att träna fel gör att resultaten uteblir, skaderisken ökar och att du etablerar träningsrutiner som är svårare att bryta ju längre tid som går.

Det finns inga ”borde” eller ”måste” när det gäller träning. Det är särskilt viktigt i början att en stor del av det sker för att man känner lust att göra det, att det är tillräckligt roligt, för annars kommer man att sluta med aktiviteten ganska snart. Lycka till!