Hjärtmuskelinflammation

Fråga:

Tja!

Jag pratade nyss med en läkare pga att jag kände bröstsmärtor och sådär, de tog vilo-EKG(jämförde med tidigare ekg jag tagit) och han lyssnade och allt såg bra ut..
När jag frågade om träning sa han.. Finns ingen anledning att inte träna,du ska undvika vid feber och huvudvärk ev. ont i halsen men annars är det fritt fram men inte pga att det var farligt. Anledning sa han var att kroppen blir inte tränad när man är sjuk så det är lika bra att låta bli och sedan ang. hjärtmuskelinflammation, det orsakas av ett speciellt virus och man kan få det utan att man tränar.

Hur ser du på detta?

Svar:

Ett vilo-EKG utesluter inte hjärtsjukdom om man har bröstsmärta vid ansträngning. För det krävs åtminstone ett arbets-EKG.
Endokardit (hjärtmuskelinflammation), och perikardit (hjärtsäcksinflammation) är fruktade komplikationer till virusinfektioner. Vid träning och samtidig luftvägsinfektion (bakteriell eller virusorsakad) är risken för dessa åkommor betydligt ökade. Dessutom är utbytet av träning mycket riktigt väldigt litet när man har en infektion i kroppen. Se vidare denna länk samt tidigare frågor-och-svar med samma innehåll.