Höft/lårproblem för en löpare

Fråga:

Den 19 augusti sprang jag ultravasan 90 km och någonstans i mitten av loppet började det komma en smygande irriterande känsla i vänster lår. Den försvann så fort jag var i rörelse men när jag stannade vid en vätskekontroll började det krampa/kännas stelt, nästan som riktigt seg träningsvärk. Jag tog mig i mål utan större problem och vilade sedan i 3 veckor innan jag började träna lite lätt igen.

När jag väl skulle komma igång igen så var jag extremt tight i hela vänstra höften, jag borde ha rört på mig mer under de tre veckorna jag vilade, om så bara lite korta promenader. Det gjorde ont på utsidan av höften (runt höftkulan) när jag gick längre promenader/stod länge upp och det gjorde ont på framsida lår/höft när jag lyfte upp knät mot bröstet. Det kom även ett knäppande ljud från framsida/insida av höften. Det onda på utsidan av höften och knäppningarna fick jag bort rätt snabbt genom att bara stretcha lite och jobba på rörligheten/styrkan i höften/rumpan tillsammans med korta promenader. Det onda på framsidan av höften tycks inte försvinna alls dock och nu har jag även fått lite ont i vänstra sidan av nedre ryggen, vänstra erector spinae för att vara mer precis. Det kommer så fort jag springer lite längre. De muskler som smärtar på framsidan av låret var först rectus femoris men den är inte alls öm längre utan nu har det flyttat sig utåt mot vastus lateralis. Då utgår jag från musklerna på bilden i länken nedan.

https://i.pinimg.com/originals/35/54/d5/3554d58d490e3815d80595161c4794e4.png

Jag kan springa i 20-25 min nu utan att känna någonting alls men sedan kommer det smygandes igen, stannar jag och stretchar framsida lår lite så kan jag springa vidare igen men då brukar jag oftast sluta och gå hem istället. Sen när jag väl är hemma så kan jag massera låret lite med ormsalva och efter någon timme är jag helt symptomfri igen. Jag har stretchat alla muskler jag trott varit problemet och fokus har legat kring psoas (eftersom det, som jag förstått det, även ofta är kopplat till ryggont) och rectus femoris eftersom det har gjort ont att just lyfta knät mot bröstet och nu klarar jag ett Thomas test med både böjt och rakt ben men det onda kvarstår. Jag har även stretchat alla muskler i rumpan, IT-bandet, jobbat på knästabiliteten (som redan är väldigt bra) och jag börjar få slut på ideér. Min löpteknik är bra, min höft är stark och rörlig, min rygg är väldigt stark, etc. Har du någon idé om vad som kan vara problemet och hur jag kan lösa det här? Självklart vill jag ut och springa obehindrat igen så snabbt som möjligt.

Är tacksam för all hjälp jag kan tänkas få.

Svar:

Du har redan med framgång åtgärdat flera av de orsaker man kan tänka sig och successivt förbättrat din funktion inom vad som kan betraktas som rimligt tid. Med tanke på debut och lokalisation, samt din belastningstyp (ultralång distanslöpning) är det rimligaste att anta att dina besvär handlar om muskulär överbelastning av overuse-typ, d v s en skada i mjukdelar lokaliserade till bäckenet, t ex höftböjare (iliopsoas), höftrotatorer (som fäster i lårbensknölen på utsidan av låret) och/eller lårmuskeln (quadriceps). (Utan undersökning och fler uppgifter kan jag inte utesluta stressfraktur, även om det i detta fall är mindre sannolikt).
Thomas test, utför på rätt sätt, kan indikera stramhet i höftböjaren, vilket kan uppstå bl a som ett resultat av en muskelbristning. Man kan också tänka sig en kombi-skada med fler än en orsak till besvären.
Mitt preliminära råd är att fortsätta på den inslagna vägen. Löp gärna men under förutsättning att inte provocera smärtan för mycket. Om det inte går framåt, du känner dej osäker på rehabupplägg, eller om besvären ökar på sig behöver något vårdproffs med erfarenhet av löpskador göra en bedömning med manuell undersökning.