Höften är svullen?

Fråga:

jag är 13 år och tränar gymnastik för några dagar sen hoppade jag ganska hårt in i en plint och slog i mitt höftben, inga blåmärken men en lite hård svullnad. jag kan inte sträcka ut mig ordentligt inte vrida mig och så där skulle gärna veta om jag kan träna snart och vad det är? och hur snabbt det kommer att läka?

Svar:

Hur lång tid du kommer att ha besvär beror på hur mycket skadad du är. En ytlig skada innebär ofta en blödning (blåmärke) i underhud och i muskeln. Hos människor i unga år läker sådana skador extra fort.
Mitt råd är att låta smärtan avgöra vad du gör och på vilken nivå du skall träna. Lär dig att respektera smärtan, som är kroppens varningssignal till att ta det lite lugnt. Lite smärta är inte farligt, men det är hjälpsamt att lära sig själv vad som är acceptabelt, ibland genom att rådfråga sin tränare eller annan vuxen.
Ta därför chansen att lära dig mer om hur din skadesmärta känns och hur den utvecklas, så har du en bra referens till nästa gång du skadar dig. Hos idrottare är det vanligt att man lär sig att bortse från att det gör ont, vilket ibland kan vara skadligt.